Formatarea textului

Prin formatarea unui text se înţelege stabilirea unor proprietăţi pentru caractere (dimensiune, stil), paragrafe (spaţiere, indentare) sau pentru întreg documentul (aşezare în pagină, antet, subsol).

I. Formatarea caracterelor
În cadrul unui text, pentru a sublinia importanţa anumitor informaţii se folosesc diferite dimensiuni pentru anumite cuvinte.
a) Dimensiunea caracterelor poate fi modificată atât din bara de instrumente asociată meniului Pornire, cât şi prin clic dreapta -> Font.
b) Tipul caracterelor poate fi modificat similar modificării dimensiunii, executând aceiaşi paşi ca la punctul anterior ţinând cont de tag-ul Font
c) Stilul caracterelor se foloseşte pentru a evidenţia o parte din text şi presupune îngroşarea textului, scrierea cursivă sau italică sau sublinierea.
d) Spaţierea caracterelor poate fi realizată din fereastra Font selectând tag-ul Spaţiere caractere, de unde utilizatorul poate seta spaţierea dintre caractere.

II. Organizarea textului
a) Organizarea textului pe coloane se utilizează pentru aşezarea textului în pagină, în funcţie de spaţiul disponibil şi aspectul dorit. Scrierea unui text pe două sau mai multe coloane se poate face cu ajutorul butonului Coloane din bara de instrumente asociată meniului Aspect pagină.
În cazul în care forma şi dimensiunea coloanelor oferite implicit de Word nu este cea dorită de utilizator, acesta poate personaliza numărul şi forma coloanelor selectând opţiunea Mai multe coloane...

b) Organizarea textului sub formă de liste se utilizează atunci când urmează o enumerare de elemente. Elementele unei liste pot fi numerotate sau marcate cu ajutorul simbolurilor, fiecare tip de listă utilizat putând fi personalizat utilizând butoanele Definire marcator/format de număr nou/listă multinivel nouă. Pentru utilizarea listelor utilizăm butonul cu următoarele opţiuni:

  • Listă cu marcatori
  • Listă numerotată
  • Listă multinivel

    Acasa Inapoi