Grecia

Pentru concediul din vara acestui an (2017) ne-am hotărât să vizităm Grecia continentală, știut fiind istoria sa bogată. Ne-am început plimbarea cu un popas de 3 zile la Balogiannis Hotel - Paralia Panteleimonos, hotel aflat la mai puțin de 500 de metri de Castelul Platamonas și la 4 km de Muntele Olymp. Camerele sunt curate, dotate cu aer condiționat, personal amabil. Ca minusuri sunt băile minuscule și accesul la plajă. Per ansamblu, raportul preț - calitate este foarte bun.

În periplul nostru spre Muntele Olymp, am constat cu regret că nici grecii nu știu să-și pună în valoare obiectivele turistice. Sunt foarte puține indicatoare/panouri informative, și mai puține în limba engleză. Am urcat cu mașina aproximativ 7-8 km, pe un drum cu peisaje superbe, dar cu nici o informație care să-ți spună cât mai ai de mers până în vârf, sau ce poți întâlni pe drum. La întoarcere ne-am oprit la Mânăstirea Dionisos, în curte căreia am găsit și un muzeu cu obiecte străvechi. Ne-am întors în Litochoro și am pornit prin Canionul Enipea spre Căzile lui Zeus. Drumul este spectaculos, accesibil, iar finalul merită efortul. În a doua zi, fiind vreme bacoviană, am plecat să vizităm Castelul Platamonas și satul Paleo Pantelimonas. Satul ne-a impresionat în mod deosebit, prin arhitectura sa. De la castel ne așteptam la ceva mai mult, dar ca și pe Olymp, informațiile sunt aproape inexistente.

Următorul popas de 3 zile a fost la Atena. Orașul în sine nu ne-a impresionat, dat fiind mizeria de pe străzi, lipsa trotuarelor din anumite zone și traficul haotic. Ne-am cazat la Park Hotel, aflat la câteva străduțe de un bulevard ce ducea la majoritatea obiectivelor din Atena. Hotelul este curat, prosoapele se schimbă zilnic, dar mobila este din secolul trecut, camerele sunt minuscule și nu poți servi decât micul dejun. Deși sunt recunoscuți pentru ospitalitatea lor (de care ne-am bucurat și în urmă cu trei ani în Thassos), de această dată am fost dezamăgiți de oferta limitată din meniurile restaurantelor și a tavernelor. Prima vizită am făcut-o la Agora Romană, unde am reușit să cuprindem întregul site arheologic într-o singură zi. Este impresionant și totodată copleșitor. Noroc cu aparatele foto/ telefoanele cu care am făcut poze, căci altfel nu poți să te bucuri de toate informațiile. Începând cu anul 2010 a început restaurarea vestigiilor cu fonduri europene, dar până acum doar o mică parte îți arată cum a fost la începuturi.

Următoarea zi a fost dedicată muzeelor, dar din păcate nu am putut vizita decât muzeul Benaky, deoarece muzeele în Atena se închid la 14.00 sau la 15.00. Muzeul Benaky este un muzeu de artă ce conține exponate din preistoric până în perioada modernă și conține colecții de artă, de bijuterii, etc. Muzeul Benaky a fost construit în anul 1930 de către Antonis Benakis în memoria tatălui său în casa familiei din centrul Atenei. După vizitarea muzeului, am asistat la schimbarea gărzii, ce are loc din oră în oră în fața palatului parlamentului, urmând ca după masa de prânz să mergem la Muzeul de Istorie și/sau la Muzeul Numismatic pe care le-am găsit închise. Așa că, ne-a rămas o plimbare prin grădinile Palatului, odihna de după-amiază și, seara, urcare cu funicularul pe Colina Lykavittos care oferă o panoramă de 360 de grade asupra Atenei.

În următoarea zi, după micul dejun, am pornit spre Olympia. O parte din drum l-am parcurs pe autostradă (apropo, față de acum trei ani greci au introdus foarte multe taxe de autostradă) iar ~ 100 de km pe un drum de munte spectaculos. Peisajul îți taie răsuflarea, drumul în sine te face să te întrebi „Cum au reușit?”, iar localitățile par desprinse din povești. Odată ajunși în Olympia, am constat că trei zile este prea mult pentru ce poți vizita/face în acest loc, dar ne-am propus să ne odihnim. Ne-am cazat la Anesis, o pensiune – afacere de familie – cu camere minione, dar extrem de curată și primitoare, cu personal foarte amabil, care ne-a pus la dispoziție și o „hartă” care să ne ghideze către situl arheologic și către cele două muzee (vechi și nou) ale jocurilor olimpice. Pe când ne făceam plimbarea de după-amiază, am găsit Muzeul lui Arhimede, muzeu care se putea vizita gratuit, dar, cine dorea, putea face o donație, pentru muzeu. A doua zi am vizitat situl arheologic , iar după-amiază ne-am făcut cumpărături, rămânând ca în următoarea zi să vizităm muzeele. În timp ce ne deplasam de la muzeul vechi la cel nou am constat că este și o grădină botanică ce poate fi vizitată pe care am văzut-o în ultima seară petrecută în Olympia. Am scris toate acestea întrebându-mă de ce nu au fost și ele trecute pe hartă?

Ultima oprire înainte de terminarea concediului a fost la Thessaloniki, al doilea oraș ca mărime din Grecia în care am stat o singură zi. Ne-am cazat la Hotel Ilio, un hotel bun pentru tranzit. Ai acces facil la restaurante, cafenele, magazine și mijloace de transport, dar este mult zgomot și hotelul pare din secolul trecut. Având o singură zi la dispoziție am ales un tur al orașului cu autobuz cu ghid în limba română (moldovenească :) ).

A fost o călătorie interesantă pe care, cu siguranță, o vom mai face și în alte țări.