Culorile oraşului - Deva
31 ianuarie 2015Monede şi bancnote disponibile pentru schimburi
8 septembrie 2013

Am strâns de-a lungul timpului o serie de bancnote şi monede, pe care aş dori să le dau la schimb pentru monede. Mă interesează în special monede româneşti(1881-1989), dar le pot da la schimb şi pentru monede străine pe care eu nu le am în colecţia mea. Deasemenea , bancnotele şi monedele prezentate sunt disponobile şi pentru vânzare.
Pentru detalii mă găsiţi pe facebook.


A XXXXI-a ediţie a Târgului colecţionarilor din Deva s-a desfăşurat astăzi la Casa de Cultură "Drăgan Muntean"
20 aprilie 2013

An de an, ediţie de ediţie, aceiaşi expozanţi şi colecţionari se întâlnesc la Deva. Ca şi la precedentele ediţii au fost în jur de 30 de expozanţi/vânzători, cu obiecte de colecţie din toate domeniile: numismatică, filatelie, cărţi, vederi, ceasuri, obiecte de artă.
Personal am achiziţionat 6 monede româneşti: 5 bani 1882, 50 bani 1915, 1 leu 1924, 5 lei 1949, 1000 lei 2000 UNC şi 50 bani 2013 NB .
Pentru imagini cu monedele cumpărate astăzi clic aiciEmisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 350 de ani de la înălţarea bisericii de lemn Sfinţii Arhangheli din Rogoz, Maramureş
19 februarie 2013

Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 11 februarie 2013, o monedă din argint dedicată aniversării a 350 de ani de la înălţarea bisericii de lemn Sfinţii Arhangheli din Rogoz, Maramureş.
Aversul monedei prezintă imaginea bisericii de lemn Sfinţii Arhangheli din Rogoz şi siluetele din faţă şi din profil ale bisericii, decupate în imaginea unui fragment din peretele exterior al acesteia; stema României, valoarea nominală "10 LEI", anul de emisiune "2013" şi inscripţia "ROMANIA".
Reversul monedei redă icoana Sfintei Treimi din absida altarului bisericii Sfinţii Arhangheli din Rogoz şi inscripţiile: "monumente de arta medievala crestina", "BISERICA SFINTII ARHANGHELI ROGOZ" şi anul înălţării "1663".
Sursa: BNR


29 Octombrie - Ziua Internaţională a Internetului

29 octombrie 2012
Elevii mai multor licee din municipiul Deva au participat astăzi la manifestarea educativ-ştiinţifică dedicată "Zilei Internaţionale a Internetului", organizată anual de Biblioteca Judeţeană "Ovid Densuşianu" din localitate. Evenimentul a avut loc la ora 13:00, în Sala "Liviu Oros" a Centrului Cultural "Drăgan Muntean" din Deva. Începutul a fost marcat de prezentarea unor cărţi de specialitare, urmat de un cuvânt de deschidere adresat de directorul Bibliotecii Judeţene "Ovid Densuşianu" tuturor participanţilor. A fost prezentată o scurtă istorie a apariţiei şi dezvoltării Internetului. La final, organizatorii au iniţiat un concurs adresat elevilor, la care s-au acordat diplome şi cărţi.


Concediu în România - Gura Portiţei

08 august 2012
Satul de vacanţă "Gura Portiţei", atestat documentar încă din 1710, este o fâşie de nisip între Marea Neagră şi Lacul Goloviţa, unde poţi ajunge cu vaporaşul sau cu şalupa rapidă. Pentru toţi ce ce-şi doresc aer curat, linişte, apă curată pot vizita un loc binecuvântat, într-un colţ de lume.


Procente de promovabilitate la Bacalaureat 2012

08 iulie 2012
Până la acestă oră au fost publicate procentele de promovabilitate pe juteţe la Examenul de Bacalaureat - sesiunea iunie-iulie 2012. Specialiştii spun că procentele sunt similare celor de anul trecut. Un număr de 1.701 candidaţi din cei peste 4.600 care au susţinut bacalaureatul în judetul Hunedoara au promovat acest examen, astfel că promovabilitatea este de 36,92% înainte de contestaţii, mai mică decât anul trecut, când a fost 38,36% şi mai scăzută decât media la nivel naţional de 43,04%. Procentele de promovabilitate pe judeţe le puteţi consulta aici.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le recomandă elevilor care nu au promovat examenul de bacalaureat să nu se descurajeze, întrucât urmează etapa din luna august, iar până atunci va cere şcolilor să organizeze cursuri de pregătire. Întrebat dacă se vor modifica subiectele pentru luna august, în sensul de a fi mai puţin dificile, ministrul Educaţiei a spus că "nu ar fi corect să fie o altă abordare a subiectelor". Rezultatele finale la nivel naţional le puteţi vizualiza aici


O nouă fântână la Deva

10 iunie 2012
Vineri, 8 iunie 2012 a fost pusă în funcţiune Fântâna de la Casa de cultură "Drăgan Muntean" Deva, deşi termenul de finalizare este 20 iulie 2012. Punerea în funcţiune a acesteia a atras sute de deveni, deşi lucrările peisagistice din jurul fântânii nu sunt finalizate.


CUPA 1 IUNIE - Concurs de înot 2012

2 iunie 2012
Aqua Land Deva a organizat astăzi Concursul de înot - Cupa 1 Iunie. La acţiune au participat copii grupaţi pe categorii de vârstă şi experienţă.


Rupere de nori la Deva

24 mai 2012
Astăzi în oraşul de la poalele cetăţii, în urma unei ploi de câteva zeci de minute s-au produs adevărate viituri pe străzile oraşului. La câteva minute de la începerea ploii, apa de pe versanţi a umplut străzile şi canalizarea n-a mai făcut faţă, gurile de canalizare fiind colmatate din cauza aluviunilor. Multe clădiri ale unor instituţii, sedii de firme sau magazine au subsolurile şi parterul inundat. Mai multe detalii despre amploarea inundaţiilor vom afla din ştirile regionale.


Noaptea muzeelor la Deva

20 mai 2012
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, a organizat o serie de activităţi cu prilejul evenimentului Noaptea muzeelor:

 • Demonstraţii de luptă şi tehnică militară
 • Vizionare filme şi audiţii piese de teatru;
 • Vernisaje expoziţii de bază Ştiinţele Naturii, de fotografie, pictură
 • Concerte, demonstraţii olărit, prelucrarea fierului;
 • Standuri cu vânzare - "Iarmarocul primăverii".


  Târg de ofertă educaţională - Deva 18-19 MAI 2012
  19 mai 2012

  În zilele de 18 şi 19 mai 2012, la Casa de Cultură "Drăgan Muntean" din Deva s-a desfăşurat Târgul de Ofertă educaţională la care au participat toate liceele din Deva. Fiecare din cei prezenţi au prezentat atât oferta şcolară pentru absolvenţii claselor a VIII-a, cât şi diverse materiale de promovare a activităţilor extraşcolare desfăşurate pe parcursul anului şcolar, rezultatele obţinute de elevi la concursurile şcolare, oferta cursurilor opţionale, etc.
  Afluxul maxim de elevi a fost vineri, 18 mai, în data de 19 mai numărul acestora fiind foarte redus.


  Bacalaureat 2012 - Proba D - Competenţe digitale
  18 aprilie 2012
  Având în vedere că vacanţa se apropie de sfârşit şi examenul de Bacalaureat "bate la uşă", v-am pregătit Calendarul Examenului de Bacalaureat 2012 şi un model de subiect pentru proba de Competenţe digitale, cu baremul de corectare publicate de Minister pentru acest an.

 • Calendar Bacalaureat 2012
 • Competenţe digitale - programa 2012
 • Model Fisa A
 • Model Fisa B
 • Model barem

  Instruirea asistată de calculator

  Instruirea asistată de calculator (IAC) este o metodă didactică ce foloseşte noile tehnologii informatice şi de comunicaţii, valorificând principiile de modelare şi analiză a activităţii de instruire. IAC şi e-learning includ:

 • activităţi didactice de grup;
 • materiale pentru învăţare interactivă
 • acces global la bibliotecile digitale sau profesori.
 • Învăţământul la distanţă a apărut ca urmare a existenţei şcolilor fără frecvenţă şi, în esenţă, se bazează pe materiale didactice şi cărţi, care se trimit prin poştă sau e-mail, dar şi pe prezenţa la examen. E-learning reprezintă performanţa de formare, învăţare sau efectuare de program educaţional în format electronic, de obicei, prin Internet. Se bazează pe utilizarea tehnologiei informaţionale moderne şi de comunicare. Implică existenţa unor prelegeri şi exerciţii pe Internet, CD sau DVD, consultări cu profesorii prin Internet, fluxul de poştă electronică între participanţi, existenţa forumului, testarea pe Internet, videoconferinţă, şi altele.

  Schimbarea de paradigmă a învăţării şi anume trecerea de la achiziţii de cunoştinţe la dezvoltarea de competenţe, valori şi atitudini impune focalizarea instruirii pe activităţii dominante de participarea activă şi voluntară a elevilor după nevoile, interesele şi profilurile lor de învăţăre. Diferenţierea instruirii şi contextualizarea acesteia are un suport deosebit de util în utilizarea calculatorului la clasă. Iniţiativele profesorilor de integrare a programului AeL se pot derula în două feluri: ca iniţiative continue şi iniţiative curente.

   Iniţiativele continue se referă la:
  1. adaptarea materialelor care se pot accesa prin programul AeL la procesul de instruire şi formare continuă a elevilor;
  2. utilizarea calculatorului în spirit creativ pentru stimularea generală a gândirii în vederea rezolvării de probleme;
  3. monitorizarea continuă a învăţării diferenţiate sau individualizate.
   Iniţiativele curente se referă la:
  1. folosirea unei metodologii şi tehnologii care să răspundă direct nevoilor elevilor;
  2. alternarea lucrului individual cu lucrul în grup;
  În scopul celor afirmate, am încercat dezvoltarea de noi lecţii din domeniul Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor.

  Bibliografie:

 • Greg Perry, "Învaţă singur Microsoft Office 2003", Ed. Niculescu
 • Mioara Gheorghe, s.a., "Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor, Manual pentru clasa a IX-a, Ed. Corint
 • Daniela Oprescu, C.E. Dămăcuş, "Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor, Manual pentru clasa a X-a, Ed.Niculescu
 • Mariana Miloşescu, "Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor, Manual pentru clasa a XI-a, Ed. Didactică şi pedagogică
 • Traian Anghel, "Programare WEB pentru liceu", Ed. Polirom
 • Inapoi