De ce la Deva nu se poate?
Sau ce putem face noi?
28 noiembrie 2017

De ceva timp tot urmăresc articole în care se critică tot ceea ce ţine de oraşul nostru, indiferent de subiect. Criticile curg, dar nimeni nu vine cu idei, propuneri, soluţii care să ajute oraşul să evolueze. Deşi suntem primii la arătat cu degetul tot ceea ce nu este pe gustul nostru, nu suntem în stare să oferim alternative, sau să evidenţiem la fel de mult şi lucrurile bune pe care le vedem/auzim. Am observat, de exemplu, că un spectacol/concert/eveniment caritabil/reuşită a unor copii/tineri nu este la fel de mediatizat ca ştirile negative.
Nu mi-am propus să fac un top, sau să respect o anumită ordine, ci pur ş simplu o să mă opresc asupra aspectelor care mă deranjează cel mai mult, şi ce cred eu, ca simplu cetăţean, că am putea face.

  • Târgul de Crăciun este o ţigăneală cu mici şi bere la preţuri astronomice. Nu cred că ne obligă cineva să cumpărăm mici şi bere. Putem alege plăcinte, dulciuri tradiţionale/de casă, virşli sau alte produse, sau, de ce nu, doar să privim şi să trecem mai departe. Dacă micii şi berea nu s-ar vinde la anul ar fi mai puţine tarabe. Suntem în permanenţă nemulţumiţi de ceea ce se vinde şi preferăm să criticăm sau să nu cumpărăm nimic, în loc să căutăm ceva ce ne-ar face fericiţi. Dacă ar fi să fim sinceri cu noi, cred că fiecare şi-a cumpărat diverse "prostioare" de la Tărgurile de Crăiun vizitate. Dar era de la Sibiu/ Timişoara/ Cluj, sau mai ştiu eu de unde, nu de la Deva. Oare noi, cumpărătorii nu putem "forţa" comercianţii să-şi schimbe/adapteze marfa?
  • Se închid zilnic magazinele micilor comercianţi. Da, dar noi ne facem toate cumpărăturile la Mall. Indiferent ce îmi trebuie, mă duc la supermarket. Ce contează că de acolo plec cu mai multe produse, care de cele mai multe ori nu erau pe listă, acolo sunt mai ieftine. Oare unde este economia?
  • Administraţia locală consideră că elevii Devei nu merită burse, doar dacă au media generală 10(zece), deşi oraşe mai mici din jurul nostru (Simeria, Hunedoara, Brad, etc) reuşesc să acorde burse sau alte stimulente şi pentru medii >= 9.50. Noi în schimb ţinem pasul cu ajutoarele sociale.
  • Ne plângem de lipsa activităţilor culturale, dar câţi dintre noi n-au mai fost la o piesă de teatru, o expoziţie, un film? Este foarte adevărat că aceste activiţi sunt puţin spre deloc mediatizate. Sunt evenimente despre care aflăm după ce s-au petrecut dintr-o postare, dar nimic înainte. În schimb suntem fruntaşi la a da share la toate idioţeniile despre apocalipsă, vindecări miraculoase, trimite la n prieteni, şi lista poate continua...

    A fost doar un punct de vedere, pentru că iubesc Deva.

    Acasa